Arama sonuçlarınız
karanlıkta diyalog

Öğle Arasında Aydınlanmak İçin Birazcık Karanlık: Karanlıkta Diyalog Sergisi

Kendinizi görmeyen birinin yerine koydunuz mu hiç? Sesleri, kokuları nasıl algılardınız? Gündüz mü, gece mi ayırt edebilir miydiniz? Karşıdan karşıya nasıl geçer, saati nasıl bilir, bir şey ödeyeceğiniz zaman verdiğiniz paranın doğru miktar olduğundan, para üstünü tam verdiklerinden nasıl emin olurdunuz? Gayrettepe Metro İstasyonu sergi alanındaki “Karanlıkta Diyalog” (Dialogue in the Dark) size kısa bir süre de olsa, görmeden yaşamayı deneyimleme ve görmeyenlerin neler yaşadığını anlama imkanı sunuyor. Yani bir öğle tatilinizde kısa bir metro yolculuğu yapıp Gayrettepe metrosunda inerek bu paha biçilmez “aydınlanmayı” yaşayabilirsiniz.

Dünyada 130 şehirde 7 milyondan fazla insana dokunmuş olan Karanlıkta Diyalog’ta  6-8 kişilik bir grupla İstanbul’u görme engelli  bir rehber eşliğinde geziyorsunuz. Üzerinizde parlak, ışıklı bir şey olmaması, telefon, saat gibi ışık verebilecek cihazlar bulunmaması içerideki “zifiri karanlık” atmosferi yaşayabilmeniz açısından önemli. Varsa bunları girişteki dolaplara bırakabilirsiniz. Topuklu ayakkabılar da içeride rahat yürümenizi zorlaştırabilir, mümkünse düz ayakkabı ile gidin.

Girişte önce beyaz bastonlarla tanışıyorsunuz.  Ve sonrası zifiri karanlık. Ziyaretçiler görebilmek için başlarda gözlerini kocaman açtıklarını anlatıyorlar. Ama gözünüzü ne kadar açarsanız açın içeride hiçbir şey görmek mümkün değil! Bastonunuzu kullanarak, ellerinizle yoklayarak ve rehberinizin sesini takip ederek, birbirinizi bekleyerek, el ele tutuşarak, destek olarak parklara girip banklarda oturup sizin gibi insanlarla sohbet ediyorsunuz. Beyoğlu’nda tarihi tramvaya binip toplu taşıma kullanmayı deneyimliyorsunuz. Vapura binip göremediğiniz martıları, denizi, dalgaları duyarak, dokunarak, koklayarak keşfediyorsunuz. Hatta bir pazara uğrayıp meyveleri ve sebzeleri koklayarak dokunarak anlamaya çalışıyor, bir kafeye gidip çay, kahve, su artık canınız ne isterse alıp içiyorsunuz. Kafe için yanınızda mutlaka bir miktar para bulundurun, karanlıkta para-alış verişi ve görmediğiniz bir şeyi yudumlamak da apayrı bir deneyim. Televizyon “dinleyebildiğiniz”, görmeden yazı yazdığınız bir bölüm bile var!

Elbette, bir buçuk saatte görmeyenlerin bir ömür yaşadıklarını anlamak mümkün değil. Ancak zamanın adeta yavaşladığı mekanda, söylenip durduğumuz günlük hayatımızda  “görebildiğimiz” için bile ne kadar da şanslı olduğunuzu anlıyorsunuz.  Karşıdan karşıya geçmek, metroya binmek, alışveriş yapmak, birisine adres sormak gibi belki de her gün yaptığınız sıradan aktivitelerin ne kadar değerli olduğunu anlamak için bu sergiyi kaçırmayın.

Sergiye 9 yaşın üzerindeki çocuklar da girebiliyor. Çocuğunuz varsa ve 1,5 saat boyunca karanlıkta kalabileceğine inanıyorsanız hafta sonu için güzel bir aile etkinliği de olabilir. Yok çocuğum o kadar uzun süre karanlıkta kalamaz diyorsanız sergi alanında çocuklara yönelik atölyeleri takip edebilirsiniz.  Alanda aynı zamanda birbirinin yüzünü görmeyen iş arkadaşlarının düşündüklerini daha rahat ifade edebildiği, liderlik vasıflarını daha rahat ortaya koyabildikleri şirketlere yönelik eğitimler de yapılabiliyor. Şirket aktivitesi olarak da düşünebilirsiniz yani.  Hatta “McKinsey & Company Danışmanlık şirketi daha tarafsız bir değerlendirme için dünyada işe alımlarını artık ‘blackbox’ sistemiyle yapıyormuş.

Biletleri Biletix ve sergi gişesinden temin edebilirsiniz.  Sergi saatinden 15 dakika önce orada olmanız iyi olur.

Ziyaret Gün ve Saatleri:

1 Haziran-31 Temmuz arası için

  • Pazartesi hariç 14:00-19:15 saatleri arası ziyaret edilebilir.
  • İngilizce seanslar; pazartesi hariç hafta içi 17:00 ve 19:15, hafta sonu 14:00, 16:00 ve 18:00 saatlerinde gerçekleşmektedir.

Ücret:

  • Yetişkin: 28.00 TL
  • İndirimli: 19.00 TL (65 Yaş Üstü, Öğrenci, Engelli, Allianz Çalışanları, Türk Hava Yolları Çalışanları ve Yolcuları, Müzekart Plus Sahipleri)

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır