Arama sonuçlarınız
kahve-cesitlerinin-isimleri-ve-yapilislari-KAPAK

Kahve Çeşitlerinin İsimleri, Özellikleri ve Ofiste Kahve İçme Alışkanlıkları

Ofis günlüğü tuttuğunuzu farz edin…

Neler yazardınız? Tüm o kişisel düşünceleri bir yana bırakın ve sadece gün içinde gerçekleştirdiğiniz fiziksel aktiviteleri düşünün.

Şimdi de tüm o fiziksel aktiviteleri teker teker ofis günlüğünüze yazdığınızı düşünün.

Birçoğunuzun günlüğünde şunlar olacaktır:

“Ofise giderken yol üstündeki Starbucks’a uğradım ve kahve aldım.

Ofise varır varmaz, mutfağa uğrayıp kahve yaptım.

Ofiste kahve keyfi yaptık.

Bugün 2 fincan kahve içtim.

Öğle yemeğinden sonra bir kahve iyi gider diye düşündüm ve türk kahvesi yaptım.

Henüz öğle yemeğine çıkmamıştım ama yine de iki fincan kahve içtim.

Kahve bitmişti, kahve içemedim.

Kahve hâlâ alınmamış, kahve içemedim.

Ofis mutfağına artık bir kahve otomatı alınmalı diye düşünüyorum!”

Hâl böyle olunca, kahvesiz bir ofis düşüncesi hafif bir ürkütmüyor değil. Eğer siz de bizim gibi bir #coffeeaddict’seniz, bu bilgiler tam size göre!

Kahve Ne Zaman İçilir? Ofis Ortamında Vücudumuzu Kahve İçmeye Bağımlı Halde Getirmemiz Ne Kadar Doğru?

Şüphesiz tüm kahve severlerin ofise geldiğinde yapmayı en çok sevdiği şey, o sıcacık kahvenin kokusunu aldıktan sonra ilk kahve yudumunu tatmaktır.

Geisel Tıp Okulu’ndan Steven Miller’ın yaptığı araştırmaya göre, sabah ilk iş kahve içmek, düşünüldüğü kadar doğru bir eylem olmayabilir. Yani siz üreticiliğinizi artırmak için bunu yapıyor olabilirsiniz ama belki de bu durumun ters etki yarattığının farkında olmayabilirsiniz.

Steven Miller’ın araştırmasına göre, sürekli kahve içiminden gelen yüksek kafein miktarına alıştırdığımız vücudumuz, günden güne kafeine direnç göstermeye başlıyor ve günlük kafein alım ihtiyacı artmaya başlıyor.

Dr. Miller’ın araştırması, her insanın sirkadiyen ritim diye bilenen doğal biyolojik saati olduğunu söylüyor. Vücudun kimyasal ve hormonal metabolizmasını yaklaşık 24 saatlik döngü boyunca düzenleyen bu ritim, uyku zamanımızda uyumayı; uyanmamız gerektiğinde uyanmamızı sağlar.

Aynı zamanda ilaçların (kafein de bu gruba dahil) vücudumuza ve direnç gelişimine etkisini düzenler. Yani biz ofise her gelişimizde (eğer uyandıktan sonraki 1 saat içinde iş yerinde oluyorsanız; çünkü uyandıktan sonraki bir saat içerisinde de kortizol hormon seviyesi %50 ortanında artış gösteriyor) ilk iş olarak kahve içtiğimizde; bu ritmin akışını uyarıyor ve doğal akışını yörüngesinden saptırıyoruz.

Vücudun “savaş ya da kaç” hallerinde salgıladığı “stres hormonu” olarak bilinen kortizol hormonunun salgılanmasında da sirkadiyen saat sorumludur. Aynı zamanda gün içerisindeki uyanıklık haliyle de bağlantılıdır bu hormon.

Kortizol hormonunun gün içerisinde yükseldiği saatler: 08.00-09.00; 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 arasıdır.

Peki bunlar ne anlama geliyor?

Dr. Miller’ın araştırmasına göre, yukarıda bahsettiğimiz saatler, yani kortizol hormonunun salgılandığı saatler, aslında boşuna efor sarf edip mutfağa kadar yürüdüğümüz ya da boşuna paramızı harcayıp kahve satın aldığımız saatler. Çünkü bu saatlerde kortizol hormonu salgılanıyor, içtiğimiz kahvede bulunan kafein etkisi azalıyor ve uzun vadede vücudumuz kafeine dirençli hale geliyor.

Bu yüzden kahve içmek için en iyi saatler kortizol hormonunun azalmaya başladığı saatler olarak biliniyor. 09.30-11.30 ve 13.30-17.00 arası kahve içimi için uygun saatler olarak biliniyor.

Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nelerdir ve Aralarındaki Farklar Nasıl Anlaşılır?

Starbucks, Caffè Nero ya da diğer 3rd Wave kahvecilerin menüsünde o kadar fazla kahve çeşitlerinin isimleri ile karşılaşılıyor ki bazen gerçekten “Alt tarafı bir kahve içeceğim!” diye sitem ediyor olabiliriz.

Latte, espresso, cappuccino ya da americano gibi kahve çeşitlerinin her birinin çekirdekten yapıldığını fakat kahve çeşitleri ve özellikleri düşünüldüğünde; her birinin çekim yönteminin ve içerisinde bulunan ilave malzemeler ile tat ve sunumunun farklı olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca bu kahvelerin hepsi, espresso bazlı bir kahve çeşididir.

Ayrıca bu kahve çeşitlerini, kahve kapsülleri hâlinde de edinebilirsiniz.

Kahve Bülteni Sunar: Dünyada Kahve Çeşitleri

kahve-cesitlerinin-isimleri-ve-yapilislari

Espresso Nedir? Kaç Kaloridir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, espresso, tüm kahvelerin özüdür ve kalorisi olmayan bir kahve çeşididir.

Birçok kahve çeşidinin içeriğinde espresso kullanılır. Kahve öğütücü ile çekirdeklerin çok ince bir şekilde çekilerek yapılması ile meydana gelir. Sıkıştırılmış ve koyu bir şekilde kavrulan kahvenin içerisinden 90 derecedeki sıcaklıktaki yüksek basınçlı su geçirilerek hazırlanır.

Diğer birçok kahvede olduğu gibi espresso, İtalyanca ekspres anlamına gelen; yani “hızlı” anlamında kullanılan kelimeden ismini almıştır. Gerçekten de espresso, en hızlı hazırlanıp sunulan kahvelerden biridir. Belki 90 derece sıcaklıktaki yüksek basınçlı su işlemi, gözünüze çok uğraş gerektiren bir iş gibi görünebilir ama bu su geçirme işlemi yalnızda 15 saniye süren bir işlemdir.

Daha sert ve yoğun kahve sevenler tarafından tercih edilen espresso’nun içerisinde 6-7 gram kahve bulunur.

Espresso’nuzun ne kadar kaliteli olup olmadığını üzerindeki köpük miktarına baktıktan sonra anlayabilirsiniz.

espresso-nedir-kac-kaloridir

Çok Bilinmeyen Espresso Familyası:

Espresso Romano: Bir dilim limon ile servis edilen espresso.

Ristretto: Espresso’da kullanılan aynı kahve miktarı ile daha az su kullanılarak hazırlanan espresso’ya verilen isim. Klasik espresso’dan daha serttir.

Lungo: İki kat fazla suyla hazırlanan espresso.

Palazzo: İki shot espresso ile hazırlanan espresso’dur. Double espresso’dan (doppio) farkı mocha pot kullanılarak hazırlanmasıdır.

Cafe Cortado: Kullanılan espresso miktarının yarısı kadar süt kullanılarak yapılan espresso.

Flat White: Espresso üzerine iki kat süt eklenerek hazırlanır. Cortado’dan hafif, latte’den daha sert içimlidir.

Americano Nedir? Kaç Kaloridir?

Americano da espresso familyasından geliyor, ama bilinmeyenlerin aksine oldukça popüler. Americano’da kahve fincanının 1/3’ü espresso ve 2/3’ü sıcak sudan oluşur. Yani kahve yoğunluğu su ile inceltilerek hazırlanır ve kalorisi olmayan bir kahve çeşididir.

americano-nedir-kac-kaloridir

Americano’nun, İtalyaca anlamı “Amerikan Kahvesi”dir. 2. Dünya Savaşı zamanında İtalya’da bulunan Amerikan askerleri, kahve içmek istedikleri zaman her zaman içtikleri (Amerika’da) filtre kahve makinesinin olmadığını fark ediyorlar ve İtalyanların espresso’suna su ekleyerek kendi filtre kahvelerine benzetmeye çalışıyorlar. O günden sonra da ne zaman bir Amerikalı kahve içmek istese, İtalyan mekan sahipleri ne içeceklerini tahmin ederek “Americano” diyor ve bu kahve çeşidi günümüze kadar geliyor.

Macchiato Nedir? Kaç Kaloridir?

Bir shot espresso’nun üzerine köpükleştirilmiş süt ilave edilerek hazırlanan bir kahve çeşididir. İtalyaca’da “lekeli” anlamına gelen macchiato, kakao ya da karamel gibi farklı aromalar ile hazırlanıp içilebiliyor.

macchiato-nedir-kac-kaloridir

Espresso bazının kalorisi dışında, aromalarınızın çeşidi, miktarı ve aynı zamanda süt miktarına göre kalorisi değişmektedir.

Affogato Nedir? Kaç Kaloridir?

Tatlı mı kahve mi tam olarak karar verilemeyen bir espresso türü ve ortalama 266 kaloriye sahiptir. Espresso ve dondurmanın birlikte hazırlanması ile sunumu yapılır. Aynı zamanda İtalyanca’da “boğulmak” yani doyum olmayacak kadar lezzetli anlamına gelir.

affogato-nedir-kac-kaloridir

Latte Nedir? Kaç Kaloridir?

Bir başka deyişle, sütlü kahve. Bir küçük boy ve normal yağlı latte’de ortalama 180 kalori bulunur. Espresso, sıcak buhar ile ısıtılmış süt ve köpük karışımından oluşan latte, İtalyanca “süt” kelimesinden adını alır. Sütün 70 dereceye kadar ısıtılan süt ile hazırlanan latte’nin içerisinde su bulunmaz. Bu yüzden içimi oldukça kolay ve lezzetlidir.

latte-nedir-kac-kaloridir

Mocha Nedir? Kaç Kaloridir?

Lattenin üzerine çikolata, krema ve ekstra köpük eklenerek oluşur. Genelde aromalı içimi tercih edilir. Çikolata ve diğer aromaların çeşidi ve miktarına göre değişmekle birlikte, bir küçük boy mocha’da ortalama 250 kalori bulunur.

mocha-nedir-kac-kaloridir

Cappuccino Nedir? Kaç Kaloridir?

Cappuccino, latte’nin daha kısa boylu servis edilen şeklidir. Bir cappuccino’da ortalama 110 kalori bulunur. Yoğunluğu ve sunum tarzı itibariyle latte’den biraz farklıdır. Latte 250-300 ml bardaklar ile servis edilirken, cappuccino 150-200 ml fincanlarda servis edilir. Aynı zamanda üzerinde bulunan köpüğü de latte’nin köpüğünden farklı olarak daha kalın ve yoğundur.

cappuccino-nedir-kac-kaloridir

Aynı zamanda hikayesinde bir başka 2. Dünya Savaşı dönemini barındıran bir diğer kahve türüdür. 2. Dünya Savaşı zamanında İtalya’da Capuchin isimli rahipler varmış. Bu rahipler, kahvelerinin içerisindeki süt miktarını artırmak için, sütlerini köpürterek daha kıvamlı bir hale getirir; kahvelerini öyle içerlermiş. Dolayısıyla cappuccino, adını Cappucin Rahipleri’nden almış.

En Pahalı Kahve Hangisidir ve Nerede Yetişir?

Aslında her gün ev, ofis ya da kafe gibi mekanlarda kahve içiyoruz. Belki ofiste kahve saatiniz geldiğinde aynı kahve çeşidini demliyor ya da kaynatıp içiyorsunuz. Ama içtiğiniz kahve aynı kahve çeşidi bile olsa, aynı kahve çekirdeğinden olup olmadığını anlamanız için kahve paketini mutlaka okumanız gerekiyor. Çünkü tıpkı birçok kahve çeşidi olduğu gibi, aynı zamanda birçok kahve çekirdeği çeşidi vardır.

En pahalı kahvelerden biri olarak bilinen kahve çekirdeği, coffea adında bir ağacın meyvesidir. Kopi Luwak kahvesi, coffea ağacının meyve çekirdeklerinin kavrulduktan sonra öğütülmesi ile elde edilir. Giderek popüler olan Kopi Luwak kahvesinin kilosu şu anda 350 dolar ile 500 dolar arasında bir fiyattır.

en-pahali-kahve-misk-kedisi

Peki bu kahve pahalı ama nasıl yapılıyor diye merak ediyorsanız, Endonezya’da Sumatra adası ve diğer çevre adada yaşayan palmiye misk kedisini baş rolde düşünebilirsiniz.

Palmiye misk kedisine önce Kopi Luwak kahvesi yediriliyor ve dışkılanması sağlanıyor. Misk kedilerinin midelerinde fermente olabilen bu kahve, yılda sadece 380 kg üretilebiliyor.

Kahvenin Yararları Nelerdir?

Kahvenin saymakla bitmeyecek kadar yararı vardır ama bunlardan en çok bilineni ve kahve içmeyi tercih etmemizdeki sebepler şu şekildedir:

–       Zihin üzerinde olumlu bir etkisi olması.

–       Metabolizmayı hızlandırması ve zayıflatma özelliği bulunması.

–       Doping etkisi olması.

–       Stresi seviyesini dengelemesi ve odaklanmayı sağlaması.

–       Tokio Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanlarına göre kahvenin bir diğer yararı da sürekli bilgisayar kullanımında gözyaşı salgı sürecine yardımcı olması, göz yanmasını ve kuru göz sendromunun etkisini azaltması olarak biliniyor.

Kahve Asidik mi Yoksa Bazik midir?

Kahvenin pH değeri 5.0’dır. Dolayısıyla kahve için asidik bir içecek diyebiliriz.

Ekstra Shot Bonus: Zeki ve Çevik Bir #coffeaddict Hareketi

Tüm bilgi ve bilimsel açıklamaların yanı sıra, daha çok co-working gibi çalışma alanlarının olduğu “ortak mutfak kullanımının” yaygın olduğu ofislerde yaşanan “talihsiz” durumlar da olabiliyor.

kahve-kremasi-anne-sutu

Bazen kahve fincanınız başka birinin elinde ya da meyveniz bir başkasının ara öğünü olabiliyor. Buna çok benzer bir durum, kahve kremasını ofis mutfağında saklayan bir kadının başına geliyor. Günden güne kahve kremasının sürekli -kullanmadığı zamanlarda bile- azaldığını fark eden kadın zekice bir intikam planı hazırlıyor ve kahve kremasının üzerine yukarıdaki notu bırakıyor.

Eğer sizin de bu şekilde karşılaştığınız komik ama zekice yaşanan ofis hikayeniz varsa, aşağıya yorum yazabilir, bizimle paylaşabilirsiniz!

Sevgiler,

Hashtag coffeeaddict

(Visited 50 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır