Arama sonuçlarınız
4.5G

4 Değil Tam 4.5 G!

1 Nisan itibariyle 4.5G nihayet Türkiye’de! Peki 4.5G yenilikleri nelerdir, hangi durumlarda kullanmak gerekir, 4.5G ile ne değişecek? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını sizin için araştırdık, yazdık.

Özellikle cep telefonları olmak üzere, internet, radar, kablosuz haberleşme gibi birçok telekomünikasyon cihazında kullanılan G teknolojilerini sıkça duyuyoruz. G, jenerasyon yani nesil için kullanılıyor. Son dönemlerde sıkça duyar olduğumuz yeni nesil teknojiler yani… Zaman içinde G teknolojileri de değişiyor, gelişiyor.  Her yeni “G”, bize yeni bir telefon aldırtıyor. Bu telefonları ve yeni teknolojileri kullanabilmemiz içinse mobil şebekenizin bunu desteklemesi, hatta gerekiyorsa yüksek yatırımlar yapması gerekiyor. G’ler hayatımıza nasıl girmiş bir bakalım:

•    1G (1.nesil): İlk telefonlarda kullandığımız, sadece sesin aktarıldığı analog sistem.

•    2G (2.nesil): Şu anki haberleşme teknolojileri piyasasının %60’ını elinde bulunduran sistemin uygulamalarına örnek olarak GSM ve GPRS gösterilebilir. 2G ile SMS yani mesaj gönderme özelliği telefonlara eklenmiş oldu.

•    3G (3.nesil): Cep telefonları üzerinden ADSL hızında internet bağlantısı sağlayan mobil internet teknolojisi. Hayatımıza kablosuz olarak ses, data, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş multimedya özellikler ile e-posta, web sayfası görüntüleme, faks, video konferans gibi özellikler eklendi. Bizler için sadece cep telefonu özellikleri gibi görünse de 3G artık askeri, ulaştırma, hava, deniz gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.

•    4G (4.nesil): 3G’de olduğu gibi 4G adını taşıyan çok sayıda teknoloji mevcut. HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE gibi… İsimler benim için fazla teknik diyebilirsiniz. Kısaca bu nesil teknolojinin kapsama alanı sorunlarını çözmesi ve kablosuz ortamda yüksek çözünürlük sunması bekleniyor. Zira bugün kullandığımız internet ile mobil olarak yüksek çözünürlüklü bir video ya da TV kanalı izlemek pek mümkün değil. 4G’nin ise hız ve sinyal kalitesi bakımından büyük fark yaratması bekleniyor…

Tabi bu hız teoride geçerli hız; 4G’nin performansı baz istasyonuna olan uzaklık, şebekenin yoğunluğu ya da akıllı telefonunuzun özellikleri gibi birçok etkene bağlı olarak değişebiliyor. Aynı şu anda kullandığımız 3G’de yaşadığımız yavaşlıklar gibi. Alt yapı ve yoğunluk önemli yani.

4G, ilk olarak 2007 yılında Güney Kore’de kullanılmaya başladı. Şu anda 50’ye yakın ülkede hizmet veren 4G tüm dünyaya yayılmamışken, yüksek kalitede video ya da büyük boyutlu veri transfer etme gibi ihtiyaçların artması, abone sayısının çoğalması gibi sebeplerden dolayı beşinci nesil sisteme geçiş için hazırlıklar başladı bile.

4.5G İle Ne Değişecek?

Temel olarak, 3G’de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4.5G’de bağlantı hızı, 100 Mbps wi-fi’da ise 1 Gbps’ye kadar çıkabiliyor. Bu ne demek? Akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız farkı demek.

3g ve 4.5g kullanım hızı farkları karşılaştırması

4.5G’ye Geçiş Süreci

Altyapı hazır olduğunda, bu hızlı teknolojiyi kullanabilmek için 4G ile uyumlu bir akıllı telefonunuz olmalı. Ancak bu yeterli değil, SIM kartınızın da 4.5G teknolojisi ile uyumlu olması gerekiyor. SIM kartınızın 4.5G’yi destekleyip desteklemediğini GSM operatörünüzden öğrenebilirsiniz.

4G’nin sunulmadığı bir yerde veya 4G’nin kapsama alanına girmeyen bir yerdeyseniz? İşte o zaman 4G’li bir cep telefonuna sahip olmak gereksiz olacaktır. LTE’li cep telefonlarında ise 4G pile büyük yük bindirdiği için 4G’yi açık unutmamanız öneriliyor. Pil ömrüne önem verenlerdenseniz, 3G’yi kullanmak sizin için daha mantıklı olabilir.

4G genel olarak, büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor.  Özellikle video seyredenler, cep telefonu ile diz üstü bilgisayarını internete bağlayanlar için bir fark yaratacak gibi görünüyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcınızın kotaları önem kazanıyor. Dikkat etmezseniz 4G’nin hızı ile cebinizdeki internet kotanızı bir çırpıda tüketebilirsiniz.

4G günlük hayatınız için, YouTube ve Periscope ile daha kesintisiz ve yüksek görüntü kalitesinde yayınlar yapabilmek demek. Daha yüksek ses kalitesine sahip aramalar demek. Skype ve FaceTime gibi uygulamalarda daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmak demek. Büyük dosyaları daha kısa sürede, daha hızlı, takılmadan indirmek demek…

Siz karar verin… 4.5G’ye ne kadar ihtiyacınız var?

(Visited 210 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır