Arama sonuçlarınız
İyi Liderlerde Olmazsa Olmaz Beceriler

İyi Liderlerde Olmazsa Olmaz Beceriler

“İyi bir lider” denince nasıl birisi aklınıza geliyor? Karizmatik? Kararlı? İkna edici? Kural koyucu? Peki ya liderlik öğrenilebilir mi? Yoksa doğuştan mı lider olunur? Harvard Business Review’da yayınlanan Zenger ve Folkman’ın 332,886 çalışan ile yaptıkları araştırması da işte bu sorulara cevap veriyor. Üstelik kritik bir soruyu da akıllarda bırakarak: Bir atlet, başarısını sürdürmek için öğrendiği bir becerinin, hayatı boyunca pratiğini yaparken, neden bir lider için de bu geçerli olmasın?

Farklı seviyelerden yöneticilere 16 özellikten oluşan bir liste verilmiş ve önemli gördükleri 4 tanesini seçmeleri istenmiş. Kişilerin seçimlerinde yaptıkları işin ihtiyacı ve sorumluluk dereceleri tabii önemli, ancak 7 beceri açık ara herkes tarafından önemli bulunmuş.

en çok ihtiyaç duyulan liderlik becerileri sıralaması grafiği

Araştırmada öne çıkan bu 7 beceriye sahip olmanızın önemi yönetimde yer aldığınız seviyeye bağlı olarak değişecektir. Ama bir gerçek var ki bu becerilere sahip olmanız, hangi işi yapıyor olursanız olun,  kariyer başarınız için önemli. Bu becerileri çalışma hayatına atıldığınız andan itibaren geliştirmeniz, basamakları çıkmanızda yardımcı olacaktır. Stratejik kararlar almak üst yönetimin becerisi diye düşünürseniz, bir de bakmışsınız o son basamağa hiç ulaşamamışsınız. Bu becerileri yavaş yavaş ortaya koymadığınız sürece beklediğiniz o terfi de karşınıza hiç çıkmayabilir.

Yapmanız gereken mevcut pozisyonunuz için aşağıdakiler arasından en önemli becerileri tespit edip onları ortaya koyabilmek ve bu arada diğer becerileri de geliştirmek. Böylece bir sonraki basamak için hazır olduğunuzu göstermiş olacaksınız.

  1. Diğerlerine ilham verir, onları motive eder:

Göz alıcı ama ulaşılabilir bir hedef her çalışanı motive eder. Her ne kadar çoğumuz bunu yüksek sesle dile getirmesek de fark yaratma isteği hepimizin derinden hissettiği bir şeydir. İyi bir lider ise ekibinin büyük ya da küçük yaptığı her işin müşterilerin hayatında bir etki yarattığını görebilmelerini sağlar. Dünyayı kurtaramasa da birinin hayatına dokunabileceği fikri herkesi heyecanlandırır, motive eder, sadakat yaratır.

  1. Bir bütünlük içinde hareket eder, dürüsttür:

Söylediklerini bir bir yapan, hayata geçiren liderler güven uyandırırlar. Dürüstlük ve şeffaflık, herhangi bir çalışandan gelen herhangi bir sorunun, bir talebin cevapsız bırakılmaması çalışana değer katar. Aldıkları her cevap hoşlarına gitmese bile… Ama en azından doğru olanın bahsedildiğinden emindirler.

  1. Problem çözücüdür, problemleri analiz edebilir:

Analitik düşünebilmek, sebep-sonuç ilişkilerini yakalamak, ortalama bir çalışanın göremeyeceklerini öngörmek… Bunların hepsi oluşan fırsatları değerlendirmek, sorunlara belki de ortaya çıkmadan çözüm üretebilmek için bir liderde olması gereken beceriler.

  1. Sonuç odaklıdır:

İyi bir lider olmazı mümkün kılar. Çünkü azim ve kararlılık ile hareket eder. Çalışanlarını da peşine takar. Ekibine her şeyin yapılabileceği güvenini verir.

  1. Güçlü ve yapıcı bir şekilde iletişim kurar:

İyi bir liderin olduğu yerde iletişim eksikliği yoktur. Çünkü o iletişim kurun demek yerine iletişimi kendi kurar. Bir bakmışsınız bir projeyi yüz yüze tartışıyorsunuz, bir bakmışsınız e-mailler uçuşuyor ya da telefonun diğer ucunda o… Skype, blog yazıları, takım toplantıları… Ekibine ulaşabileceği her iletişim kanalını açık tutar.

  1. İyi ilişki kurar:

Hem de öyle sadece bağlı olduğu ya da ona bağlı kişilerle değil… Müdürünün müdürüyle, çaycıyla, müşteriyle, sektördeki diğer kişilerle, satıcıyla, alıcıyla… Bu her işe burnunu sokmak demek değil. İşinin gereği kiminle ilişkide olması gerekiyorsa onların hepsiyle iyi ilişki içindedir. Çünkü başarılı bir iş çıkarmak insan ilişkilerinin iyi olmasından geçer.

  1. Takım çalışmasına teşvik eder:

Şirket içinde hangi seviyede olursanız olun hiçbir işi tek başınıza yapmanız mümkün değil. Tek karar verici siz olsanız bile. Aldığınız kararlar bulunduğunuz yönetim seviyesine göre küçük bir projeden tüm organizasyonun yapısına kadar etki edebilir. İşte bu yüzden iyi bir lider takım çalışması içinde, herkesten geri bildirim alarak çalışmayı başarandır.

Söyleyin bakalım, kendinizi “iyi bir lider” olarak tanımlayabilir misiniz?

Alıntı:

https://hbr.org/2014/07/the-skills-leaders-need-at-every-level/?utm_source=Socialflow&utm_medium=Tweet&utm_campaign=Socialflow

(Visited 122 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır