Arama sonuçlarınız
LinkedIn'in iş hayatındaki etkisi ve etkili bir LinkedIn profili oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri Plaza Cubes Blog'ta okuyabilirsiniz.

15 Adımda Kusursuz LinkedIn Profilinizi Oluşturun!

Bir iş görüşmesi yapmadan önce, görüşeceğiniz kişinin ismini arama motoruna yazıp, kimmiş diye bakanlardan mısınız? Artık vize vermeden önce bile birçok ülkenin bu işlemi yaptığını biliyor musunuz? Hatta özellikle de LinkedIn profilinize baktığını… 347 milyonun üzerinde kullanıcısıyla LinkedIn profesyonellerin kullandığı en popüler sosyal ağ. Madem durum böyle, neden profilimizi bizi en iyi yansıtan, en doğru anlatan, kalabalıklardan ayrıştıran hatta öne çıkan hale getirmeyelim?

İşte size mevcut potansiyelinizi fark edilir hale getirmeniz için altın değerinde ipuçları:

1- Profesyonel Profil Fotoğrafı

Fotoğrafınız, bir iş ilişkisine girmek isteyen kişi için sizinle ilgili ilk ipucunu verecek olan aracınız. Dolayısıyla vermek istediğiniz imajı, profesyonel kimliğinizi yansıtacak şekilde olması çok önemli. Ve tabii ki güncel olması. Facebook ya da Instagram profilinize, enginlere bakan ya da deniz kenarında köpeğinizi gezdirirken “haberiniz yokmuş” gibi çekilmiş fotoğraflar ya da köşesinden göründüğünüz özçekimler pek uygunken, araştırmalar LinkedIn’de kameraya bakan, tercihen gülümseyen, kariyerinize uygun bir ortamda ve kıyafetle çekilmiş portre fotoğraflarının daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin siz aşağıdakilerden hangisini danışman olarak işe almak isterdiniz?

linkedin profil fotoğrafı karşılaştırması
Fotoğraf: https://albanyceo.com/features/2014/07/15-linkedin-mistakes-you-can-easily-avoid/

2- Bilinçli Anahtar Kelime Kullanımı

Hangi kelimelerle arama yapıldığında bulunmak istiyorsunuz? Hah, işte o anahtar kelimelerin mesleğinizi, yeteneklerinizi yazarken ya da kendinizi anlattığınız özet metinde yer aldığından emin olun. SEO web siteleri için olduğu kadar, LinkedIn profiliniz için de önemlidir. Yani hedefiniz her boşluğu doldurmak değil, her boşluğu doğru kelimelerle doldurmak olsun.

3- Sadece Türkçe profil yeterli mi?

Bu biraz da sizin hedeflerinize bağlı… Ama özellikle yurtdışı bağlantılı bir işiniz varsa Türkçe profil yanında diğer dillerde de profil oluşturmanız iyi olacaktır.

4- Onay Verilmiş Yetenekler

Yetenek onayı (skill endorsement) özelliğiyle, 1. derece bağlantılarınızın yeteneklerini tek tıklamayla onaylayabilirsiniz. Aynı şekilde onlar da sizin. Yeteneklerinizin onaylanmış olması, profilinizde bulunan güçlü yönlerinizin doğrulanmasını sağlar, profesyonel ağınızın da bu yetenekleri onayladığını gösterir.

5- Kişiselleştirilmiş Profil Linki

LinkedIn’in otomatik olarak atadığı rakamlar veya harflerden oluşan kafa karıştırıcı bir URL yerine, kolay hatırlanan isminizi veya markanızı taşıyan bir URL’ye sahip olabilirsiniz: https://www.linkedin.com/company/plaza-cubes gibi… Bunu yapmak hiç de zor değil, buradan yardım alabilirsiniz.

6- Profesyonel Arka Plan Fotoğrafı

Haziran 2014’te eklenen bu özellikle artık fotoğrafınızı destekleyici, sizi yansıtan görsel bir unsur daha ekleyebiliyorsunuz. “Profili Düzenleyin”e girerek, istediğiniz fotoğrafı ekleyebilirsiniz. Tabii yine birinci maddedeki kurallara uyarak. Örneğin bir ödül alırken, ekip çalışması yaparken ya da projenizden bir detay fotoğrafı olabilir.

7- Profesyonel bir bloğunuz varsa…

Hem bloğunuzu LinkedIn’le senkronize edin hem de profilinizin reklamını yapmak için bloğunuza rozet ekleyin. Ürettiğiniz profesyonel içerikleri otomatik olarak LinkedIn’de de paylaşmanız profesyonel olarak nasıl bir yerde olduğunuzu anlatmanızı kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde genel profil ayarlarında genel profil rozetiniz kısmındaki kodu kopyalayıp bloğunuzda bir rozet oluşturmanız da profilinizin görüntülenmesini artıracaktır. Çapraz pazarlama aslında. Ama bu kez kendiniz için…

Blogunuz yoksa 600 karaktere kadar metin, 100 MB’a kadar da resim içeriklerinizi ana sayfanızdaki “Güncelleme paylaş” kısmında paylaşabilirsiniz. Bunun dışında bir de LinkedIn’in blog platformu var ama henüz sadece ana sayfasında kalem ikonu bulunanlar yazabiliyor.

8-  Peki ya twitter, facebook, instagramla bağlamak?

İşte onu yapmayın, tabii eğer bu hesaplarınız şirketinize ait veya profesyonel hesaplarınız değilse. Yani işle özel hayatı ayırmanızda fayda var.

9- Her şey size özel olsun!

Profilinizde kişiselleştirebileceğiniz tüm metinleri, örneğin tavsiye istemek ya da bağlantı kurmak için attığınız mesajlar için size standart olarak verilenler yerine, özgün, sizi yansıtan metinler kullanmaya çalışın.

Bunu yapmak için özel bir şey yapmak gerekiyor mu?

10- Medya Kullanımı (Belge, Sunum, Link vs.)

Profil sayfanızda, her bölümün altında başarı ve deneyimlerinize somut örnekler verebileceğiniz bir bölüm de var. Burada anlatıldığı şekilde bir makalenizi, videonuzu, kitap veya bilimsel çalışmanızı profilinize dahil edebilirsiniz.

linkedin profili medya ekleme görseli

11- Kişiselleştirilmiş Gizlilik Ayarları

Arama sonuçlarında çıkmak için profilinizdeki “Genel Ayarlar” bölümünden “Genel profilimi herkes için görünür yapın” seçeneğini işaretlemeniz yeterli. Yine de işaretlediğiniz her kutucuğa dikkat etmeniz önemli. Herkes tarafından görünmesini istemediğiniz bilgileriniz varsa bunları düzenleyebilirsiniz.

12- LinkedIn Grupları

Bulunduğunuz sektörü ilgilendiren mesleki gruplara katılmak görünürlüğünüzü arttırmanın ve kendinizi tanıtmanın en iyi yollarından biridir. Konunuzda uzmansanız ve kendinize güveniyorsanız, siz bir grup oluşturabilir ve paha biçilmez bir konum edinebilirsiniz.

13- Bağlantılarınızı Gruplayın

Mevcut bağlantılarınızı “iş arkadaşları”, “potansiyle müşteriler”, “okul arkadaşları” gibi etiketleyerek gruplamanız, elinizdeki bu bilgiyi verimli kullanabilmenizi sağlayacaktır. Örneğin yaptığınız bir kampanyayı “potansiyel müşteriler” olarak etiketlenen bağlantılarınıza duyurabilirsiniz.  Etiketlemeyi, kişiler sekmesindeki “Bağlantılar” bölümünde bulunan etiketleme özelliği ile yapabilirsiniz. Mevcut bağlantılarınızla yetinmeyin, LinkedIn’in ortak arkadaşlar üzerinden size yaptığı önerileri kaçırmayın. Bu sayede hiç ummadığınız bağlantılar yapabilirsiniz. Sadece bağlantı kurmak için 6. Maddedeki kuralı hatırlayın, bağlantı talebi için kişiye özel mesaj oluşturun.

14- “Mention” özelliğini kullanın

2013’te eklenen bu özellik aynı twitter ve Facebook’taki gibi kullanılıyor. Eğer herhangi birinin ya da kurumun, bir güncellemenizden haberdar olmasını istiyorsanız, durum güncellemenize “@” işareti ile kişinin ya da kurumun ismini yazabilirsiniz.

15- “Arayan, bulur” kuralı

“Gelişmiş Arama” özelliğinin size sunduklarından faydalanın. Bu özellikle, örneğin ulaşmak istediğiniz şirket ve pozisyonu yazıp onunla ilişkinizi görebileceğiniz bir arama yapabilirsiniz. Dünya aslında çok küçük, değil mi?

LinkedIn için altın kural aslında tüm sosyal medya hatta konvansiyonel pazarlama için geçerli olan bir kural: AKTİF OLUN! Mükemmel bir deneyime sahip olabilirsiniz, muhteşem bir LinkedIn profili oluşturmuş olabilirsiniz ama LinkedIn’e sadece bağlantı talebi ya da bildirimler geldiğinde giriyorsanız yenilgiyi baştan kabul etmişsiniz demektir. Amacınız gerçekten yeni bağlantılar kurmak, yeni iş fırsatları yakalamak ise her gün LinkedIn için 15-20 dakika ayırın. Kimler profilinizi görüntülemiş? Bağlantı talebi gönderebileceğiniz kişiler kimler? Grup tartışmaları neler üstüne? Siz bu tartışmaya dahil olabilir misiniz ya da yeni bir tartışma başlatabilir misiniz? Durum güncellemesi olarak ne paylaşabilirsiniz? Hatta akıllı telefonunuza mobil uygulamayı indirip, gelişmelerden anında haberdar olun.

Ne kadar aktif olursanız, yeni sulara yelken açmanız o kadar kolay olur.

(Visited 2.617 times, 5 visits today)

Listeleri Karşılaştır